Extra bericht voor patiënten die rituximab, cyclofosfamide en/of mycofenolaat mofetil (CellCept) gebruiken

Extra bericht voor patiënten die rituximab, cyclofosfamide en/of mycofenolaat mofetil (CellCept) gebruiken

Bij het gebruik van met name rituximab, cyclofosfamide en/of mycofenolaat mofetil (CellCept) is uit recent onderzoek gebleken dat patiënten die behandeld worden met deze middelen een verhoogd risico hebben op een ernstiger verloop van een actieve COVID infectie. Waarschijnlijk doordat vaccinatie tegen corona onder behandeling van deze medicatie niet altijd voldoende bescherming geeft.

Gezien de huidige hoge besmettingscijfers in het hele land, willen wij u graag extra informeren over een aantal belangrijke zaken:

  • Het allerbelangrijkste blijft dat u zich houdt aan de preventieve maatregelen, zoals 1,5 meter afstand van anderen houden, mondmasker dragen en handen wassen. Voor iedereen, ook voor patiënten met reumatische aandoeningen geldt zonder uitzondering: laat u vaccineren ook als u afweer remmende medicatie gebruikt.
  • Wat te doen bij een verdenking COVID infectie:

Stap 1: Als u denkt dat u mogelijk COVID heeft opgelopen, doe een zelftest en/of maak een afspraak bij de GGD en laat u zo snel mogelijk testen.

Stap 2: Als uw test positief is, bel met het secretariaat van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het UMCG op telefoonnummer 050-3612908. In het weekend belt u met de dienstdoende reumatoloog via de centrale, telefoonnummer 050-3616161. Let op: gebruik dit telefoonnummer in het weekend alleen bij een positieve COVID test. Er zal dan beoordeeld worden of u in aanmerking komt voor de toediening van antistoffen tegen Corona. Als u al weet dat u voldoende antistoffen heeft, dan is het niet nodig om met spoed contact op te nemen. Voor alle overige gezondheidsvragen die spoed zijn en niet kunnen wachten tot maandag belt u in het weekend de huisartsenpost.