Syndroom van Sjögren

Wat is het syndroom van Sjögren?

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte. Dit is een aandoening waarbij de natuurlijke afweer van het lichaam zich richt tegen het eigen lichaam en een ontstekingsreactie veroorzaakt. Bij het syndroom van Sjögren raken in het bijzonder de vocht-producerende klieren ontstoken. Door de ontsteking gaan deze minder goed werken, produceren ze minder kliervocht en het vocht dat ze produceren is meestal van mindere kwaliteit. Bij het syndroom van Sjögren zijn vooral de traan- en speekselklieren aangetast. Dit leidt tot droge ogen en een droge mond. Ook andere klieren in het lichaam, bijvoorbeeld de zweetklieren van de huid en de klieren die de vagina bevochtigen, kunnen ontstoken raken. Daarnaast kunnen alle organen in het lichaam betrokken raken bij het ziekteproces, zoals de nieren, lever, de hersenen en zenuwen. Ook hebben mensen met het syndroom van Sjögren vaak last van spier- en gewrichtsklachten en vermoeidheid.

Hoe ontstaat het syndroom van Sjögren?

Hoe het syndroom van Sjögren ontstaat, is nog niet bekend. Wel weten we dat bepaalde witte bloedcellen (B-cellen, T-cellen) van belang zijn. Deze cellen spelen een rol bij de afweer.

Het diagnostische traject bij het syndroom van Sjögren

Wij raden u aan om bij Sjögren klachten eerst naar de eigen huisarts te gaan. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Tijdens het eerste bezoek wordt onderzoek van bloed en speeksel verricht. U ziet dan nog geen arts.

Tijdens het tweede bezoek wordt u gezien door de internist-reumatoloog en/of de verpleegkundig specialist en de oogarts. De uitslagen van de onderzoeken worden dan besproken. Op dezelfde dag wordt een echo-onderzoek van uw speekselklieren uitgevoerd. Als de uitslagen passen bij het syndroom van Sjögren passen, wordt een afspraak gemaakt voor vervolgonderzoek. Bij dit vervolgonderzoek wordt een stukje weefsel uit de oorspeekselklier (parotisbiopsie) of uit de speekselkliertjes in de lip weggenomen.

Als de resultaten van het laatste onderzoek bekend zijn, krijgt u een afspraak bij de internist-reumatoloog en/of de verpleegkundig specialist. Deze bespreekt de conclusies en het vervolgbeleid met u. Als de uitslagen niet passen bij het syndroom van Sjögren, wordt een individueel plan met u opgesteld. Dit plan wordt dan in het afrondende gesprek met de internist-reumatoloog met u besproken.

Welke gevolgen heeft het syndroom van Sjögren?

Het syndroom van Sjögren heeft grote impact op het leven van patiënten en hun naasten. Sjögren heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychische, sociale en maatschappelijke gevolgen. Vaak vinden patiënten op den duur een nieuwe balans met hulp van hun omgeving. Wij streven ernaar aandacht te besteden aan deze gevolgen bij de behandeling.

Hoe wordt het syndroom van Sjögren behandeld?

De behandeling van het syndroom van Sjögren bestaat uit leefstijladviezen om te leren omgaan met het syndroom van Sjögren, lokale behandeling (bijvoorbeeld oogdruppels bij droge ogen of mondspray bij een droge mond) en een systemische behandeling met medicijnen afhankelijk van uw klachten.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het syndroom van Sjögren verwijzen wij u naar de website van het Expertisecentrum Syndroom van Sjogren van het UMCG.