Opleiding

Reumatologie

Specialisme: Reumatologie

Duur: 6 jaar, waarvan 3 jaar vooropleiding Interne Geneeskunde en 3 jaar Reumatologie (2 ½ jaar UMCG en ½ jaar Perifeer in het Medisch Centrum Leeuwarden of de Isala in Zwolle).

Opbouw: De vooropleiding Interne Geneeskunde vindt meestal in een perifeer opleidingsziekenhuis plaats.

Vacatures: Jaarlijks 4 plaatsen in het OOR NO NL

Verdiepingsstages: Wetenschappelijke ontplooiing wordt gezien als onderdeel van de opleiding.

De laatste jaren worden gemiddeld 2 AIOS aangenomen voor de opleiding Reumatologie in het UMCG.

Aanvullende informatie: voor informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat Reumatologie en Klinische Immunologie via telefoonnummer 050-3613432.

Bekijk hier het verhaal van Dan Zhang (AIOS) en Reumatologie-opleider Hendrika Bootsma. Zij vertellen hoe is het om als AIOS- en opleider Reumatologie te werken in het UMCG.

Allergologie/ Klinische immunologie

Specialisme: Interne geneeskunde – Allergologie/Klinische immunologie.

Gewenste vooropleiding: Tenminste 4 jaar van de opleiding tot internist, inclusief de verplichte stages consultatieve werkzaamheden, polikliniek en intensive care. Een stage longziekten, een stage infectieziekten, een stage reumatologie en een stage nefrologie worden aanbevolen.

Duur: 2 jaar differentiatie Allergologie/Klinische immunologie. Deze differentiatie bestaat sinds 2015. Daarvoor waren Allergologie en Klinische Immunologie aparte differentiaties.

Opbouw: De differentiatie in het UMCG bevat tegelijkertijd elementen van allergologie en klinische immunologie, in tegenstelling tot 10 aparte maanden allergologie en klinische immunologie zoals voorgesteld in de NIV documenten.
-AIO’s hebben wekelijks zowel een poli met allergologische problematiek als een poli met systeemziekten en immuundeficiënties.
-Wekelijks zijn er onderwijsmomenten van zowel allergologie als klinische immunologie.
-Sinds kort is er een gezamenlijke bespreking met allergologen en immunologen.

Verplichte stage-onderdelen:
-Functiecentrum allergologie en consultatieve werkzaamheden allergologie
-Consultatieve werkzaamheden systeemziekten en immuundeficiënties
-Diensten. 5ejaar: algemene interne. 6ejaar: Reumatologie en Klinische Immunologie. Desgewenst kan de AIOS in het 6ejaar in de algemene interne supervisie diensten participeren.
-Zaalsupervisie
-Labstage op een medisch immunologisch laboratorium, waarin een aantal relevante laboratorium bepalingen eigen worden gemaakt
-Dermatologie en KNO (beide in totaal 2 tot 4 weken) waarin poliklinische werkzaamheden worden verricht.

Facultatieve stages: De resterende ruimte in het opleidingsprogramma kunnen worden ingevuld met facultatieve stages op verschillende afdelingen, waaronder kinderallergologie, transplantatiegeneeskunde, vasculitis stage en mastocytose. Voor degenen die gedurende de vooropleiding geen gelegenheid hebben gehad om zich te bekwamen in de reumatologie of infectieziekten bestaat er ook de mogelijkheid om een 4 maanden durende reumatologie of infectieziekten stage te doen.

Aanvullende informatie: De opleidingsafdeling wordt gezamenlijk geleid door Internist-Allergoloog dr. J.N.G. Oude Elberink en Internist-Immunoloog dr. A. Rutgers. Voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met het secretariaat Interne Geneeskunde (050-3612350) of het secretariaat Reumatologie en Klinische Immunologie (050-3613432).